06 agosto 2024

CERDANYA — CERDANHA

CERDANYA

Comarca de Catalunya situada als Pirineus. Cerdanya prové del llatí clàssic CERETANIA 'país dels ceretans o cerdans'. Joan Coromines explica en el seu Onomasticon Cataloniae que el topònim Cerdanya té el seu origen en el nom arcaic de Llívia, Cere.

La Cerdanya ha estat territori històric català, i va ser dividit a conseqüència del Tractat dels Pirineus (1659) entre el Regne d'Espanya i el Regne de França, pel qual Espanya va cedir a França 33 pobles de la part nord cerdana. Es divideix administrativament en dues parts, l'Alta Cerdanya i la Baixa Cerdanya. Aquesta divisió rau en el fet que pertanyen a dos estats diferents: l'Alta Cerdanya, administrada per França i no constituïda com a entitat administrativa, es troba inclosa al departament dels Pirineus Orientals (regió d'Occitània), conegut popularment com la Catalunya del Nord. La Baixa Cerdanya, administrada per Espanya, es troba a la comunitat autònoma de Catalunya i està constituïda com a comarca, administrada pel Consell Comarcal de la Cerdanya.

Els ceretans o cerretans (llatí: Cerretani, Ceretani o Ceretes; grec antic: Κερρητανοὶ) foren un antic poble que poblà la cara sud del Pirineu durant la protohistòria i l'antiguitat. És probable que fossin de llengua ibèrica, però cal no descartar que la seva llengua fos més pròxima al basc o a l'aquità o que estigués pròximament emparentada amb totes tres. Poblaven l'actual territori de la Cerdanya (la qual els deu el nom) i encontorns. (ca.wikipedia.org)

> CERDANHA, em catalão CERDANYA, é uma comarca da Catalunha, dividida pelo Tratado dos Pirineus (1659) entre o Reino da Espanha e o Reino da França. O nome vem do latim clássico CERETANIA 'país dos Ceretans ou Cerdans'. Joan Coromines explica no seu Onomasticon Cataloniae que o topónimo Cerdanya tem origem no nome arcaico de Llívia, Cere.

☛ Ver também:

- Catalunha.

 

Sem comentários:

Enviar um comentário

INHUMA e INHUMAS

> INHUMA — Município do estado do Piauí , Brasil. «Deram o nome de Inhuma, em virtude do grande número de pássaros chamados inhaúma exis...